Honestli Artikelen

Binnenkort lees je ook hier de artikelen van onze aangesloten professionals.

#Boekreview
Intuitive Living
Auteur: Pandora Paloma

Dit boek leek me geschikt voor iedereen die wel eens worstelt met zijn of haar eetpatroon of lichaamsbeeld. En ik denk dat dit veel mensen zijn. Het sprak me aan, dus ik ga het lezen en samenvatten.

Het boek is opgesteld als een stappenplan voor 6 weken, met elke week een thema en opdrachten. Ik heb het niet op die manier gelezen (maar dat kan je natuurlijk wel doen). Ik wou er zelf vooral de belangrijkste tips en inzichten uit halen en vervolgens zelf kijken hoe je dit kan toepassen in je leven. Maar als je wat meer houvast wil kan het fijn zijn om het stappenplan te volgen.

1. Houden van jezelf

De term Self Love vormt eigenlijk de basis van het begin van het boek (en ja, ik weet dat die term je overal om de oren vliegt tegenwoordig). Ze omschrijft hoe dat een belangrijke eerste stap is om intuïtief te leren eten. Een take-away die ik haalde uit de eerste paar pagina’s is dat je zo gezond kan eten als je wil, veel kan sporten en uren kan mediteren, maar als deze gewoontes niet gebaseerd zijn op liefde voor jezelf ga je er maar zo ver mee komen. Ze geeft hier 3 voorbeelden van, ‘profielen’ als het ware. Misschien herken je jezelf in eentje. The body believer is nooit tevreden met zijn/haar lichaam en gelooft alle reclames die vertellen dat je met bepaalde producten het perfecte uiterlijk zult behalen. Hij/zij probeert alle diëten en allerlei middeltjes om het perfecte lichaam te krijgen.
The expert fitter inner probeert er constant bij te horen. In elke zin van het woord. Hier is het grootste probleem het verschil tussen wie ze (of hij) is en wie ze (of hij) laat zien aan de buitenwereld (een eye opener).
The comparison junkie leeft in een vicieuze cirkel. Ze (of hij) vergelijkt zich constant met iedereen om zich heen en zal nooit tevreden zijn. Totdat ze eruit ziet als… Of eet als… Of net zoveel geld heeft als…

Maar wat betekent houden van jezelf? Pandora omschrijft de kern. Ze geeft aan dat het gaat om het (h)erkennen van je eigen behoeftes en er naar te handelen. Het gaat om al je gevoelens er laten zijn en niks veroordelen. En het gaat om jezelf zorg en liefde geven, fysiek en mentaal, in plaats van straf en restrictie. Wanneer voelde jij je voor het laatst gevoed en geliefd door jezelf?

Iets wat ze ook omschrijft en wat ik zelf ook heel erg heb geleerd is in alles wat je overkomt lessen te zien. Dan bestaat er geen ‘falen’ meer, maar alleen maar lessen, mogelijkheden en groei. Dat is een basis die zoveel rust en vertrouwen geeft. En op die manier ben je niet meer zo hard voor jezelf.

Het leren houden en accepteren van je lichaam is ook een belangrijke stap. De maatschappij waar we in leven probeert ons constant te vertellen dat we anders moeten zijn. Dat we er dunner, langer, kleiner, bruiner, jonger, gezonder uit moeten zien. Dat we dit product moeten kopen om dat te bereiken. Het is iets wat misschien wel zo normaal voor je is dat je je er helemaal niet bewust van bent. Maar wie ben je onder al die boodschappen? Wie zijn wij allemaal zonder al die oordelen? Precies, prachtige mensen. Allemaal. Als je dat eenmaal door hebt word je steeds minder gevoelig voor al die boodschappen.

Hoe begin je dit proces als je midden in de chaos zit en geen idee hebt waar je moet beginnen? Ze geeft 4 stappen:
● Rest. Neem ruimte en zorg voor stilte om alles er te kunnen laten zijn.
Je kunt mediteren, schrijven of bijvoorbeeld yoga doen. Maar ook gewoon in de zon zitten met een kopje thee en jezelf helemaal de ruimte geven alles te voelen.
● Reflect. Word je bewust van jouw gedachten, gevoelens en relatie tot jezelf en voeding.
Hoe voel ik me over mijn lichaam? Hoe voel ik me over mijn voeding? Hoe zou ik me willen voelen? Wat maakt me gelukkig?
● Release. Leer de negatieve stem los te laten.
Als je de stem kan leren herkennen, kun je haar (of hem) een naam geven. Daarmee verdwijnt een groot deel van haar (of zijn) kracht.
● Reset. Naar een nieuwe, liefdevolle manier van denken en leven.
Je kunt gaan oefenen met op een positieve manier tegen jezelf praten. Zeg bijvoorbeeld eens tegen jezelf: Ik hou van mezelf omdat ik … ben.

2. De kracht van gedachten

Het tweede deel gaat heel erg over het leren identificeren van je gedachten en de kracht ervan. Het is ook een stukje leren graven in jezelf. Dat kan misschien pijnlijk of ingewikkeld voelen, maar ik geloof dat het een belangrijke stap is. Ze begint met het leren kennen van je ‘inner child’. Ik heb heel lang veel moeite gehad met deze term, ik snapte het nooit helemaal. Maar ik denk dat het vooral gaat om leren snappen waar bepaalde gedachten of gevoelens die jij hebt vandaan komen. Wat er in jouw ontwikkeling is gebeurd wat jou zo heeft leren denken? Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het aanpassingsgedrag of je minderwaardig voelen. Maar ook een verstoord beeld van voeding of van je lichaam. Je kunt leren begrijpen waar dit vandaan komt. En als je dan stap voor stap leert dat dit gedrag niet is wie jij bent, kom je steeds dichter bij jezelf en je intuïtie. Wie was jij als kind? Welke ervaringen hebben veel invloed gehad op jou? Welke meningen of oordelen draag jij in je als van jezelf maar zijn eigenlijk de stemmen van anderen?

Voorbeelden hiervan zijn dat bepaald eten ‘slecht’ is, dat je er op een bepaalde manier uit moet zien, dat je controle moet houden over je eten omdat je anders niet zal kunnen stoppen, dat het een kwestie van ‘alles’ of ‘niets’ is, dat ouder worden slecht is… De eerste en belangrijkste stap hierin is dat je leert deze gedachten te herkennen en begrijpen.

Een ander voorbeeld is jezelf vergelijken met anderen. Dit is iets wat veel mensen denk ik doen, maar sommigen meer dan anderen. En het is ‘soul sucking’. Het is vaak de basis van zelfhaat en oordelen. Als je helemaal alleen op deze wereld zou leven, zou je waarschijnlijk geen kritiek hebben op jezelf… De mooie vergelijking is nog steeds ‘the grass is always greener on the other side’ (het gras is altijd groener aan de overkant). Pandora zegt het mooi: ‘I’m too busy working on my own garden to notice if yours is greener’. Als je jezelf weer eens verliest in vergelijking: stop, focus op je adem en schrijf op wat er allemaal mooi en uniek is aan jou. Zorg weer voor je eigen tuin. Die negatieve stem in je hoofd? Geef haar (of hem) een naam!

3. Intuïtie

Intuïtie, een mooi woord maar wat betekent het eigenlijk? Pandora geeft drie omschrijvingen:
● De mogelijkheid iets instinctief te begrijpen zonder het rationeel te hoeven analyseren.
● Iets kunnen beslissen op een instinctieve manier, zonder je ratio daarbij te hoeven gebruiken.
● Je ‘onderbuikgevoel’.
Je kunt het vergelijken met een GPS. Je kunt er op vertrouwen. Soms leidt hij je misschien een beetje om, maar je komt op je bestemming. En hij wordt niet boos als je verkeerd rijdt, dan berekent hij gewoon opnieuw de beste route. Zo kom je waar je moet zijn. Je kunt terugdenken; wanneer heb je je intuïtie duidelijk gevoeld? Wanneer heb je er naar geluisterd? Wanneer heb je het genegeerd en wat gebeurde er toen?

Pandora geef aan dat luisteren naar je intuïtie het tegenovergestelde van angst is. En dat intuïtie iets anders is dan instinct. Instinct gaat over overleven. Intuïtie is meer je wijsheid, je vertrouwen op de goede weg. En er naar luisteren en leren te vertrouwen. Leven vanuit vertrouwen in plaats van angst. En dit is voor sommigen heel makkelijk en voor anderen nog wat verder weg. Maar je kunt het oefenen. Gebruik hiervoor meditatie en het schrijven in een dagboek. Ook kun je eens proberen meer te luisteren naar je behoeftes door de dag heen in plaats van constant een routine te volgen. Iets spontaans doen!

4. Voeding voor je ziel

Voeding is niet alleen voor je lichaam, ook voor je ziel. Dat vind ik een hele belangrijke. Pandora vertelt over de ‘vicious diet circle’:

Veel mensen die worstelen met afvallen of hun eetpatroon zullen zich wel enigszins herkennen in deze cirkel. Het gevolg hiervan is dat je heel vaak het gevoel hebt dat je faalt. En dat je nooit je doel bereikt. Dit wordt vaak gevoed door de maatschappij en door oordelen van anderen. Mensen kunnen dit hun hele leven doen en al het plezier van eten verliezen. Dit vind ik een hele grote reden om intuïtief te leren eten, om te stoppen met het haten van je lichaam en jezelf en het plezier in eten en het leven terug te vinden. Los te komen van al die oordelen en negativiteit en gaan eten en bewegen voor jezelf, je plezier en je gezondheid.

Stappen om intuïtiever te leren eten:
● Leer luisteren naar je lichaam. Herken de signalen wanneer je vol zit en wanneer je honger hebt. Dit kan even wat oefening en tijd kosten. Geef je honger steeds een cijfer: hoe hongerig ben je nu of hoe vol zit je?
● Mindful eten. Geniet van elke hap en proef alles. Probeer eens te eten zonder afleiding (ik weet hoe moeilijk dat kan zijn).
● Plezier! Vind het plezier en het genieten van eten terug. Probeer eens wat dingen te eten die je niet ‘mocht’ eten van jezelf. Of dingen die je vroeger heel lekker vond. Geniet!
● Laat de labels rondom eten los. Het is niet zwart-wit. Leer al het eten te accepteren en er een balans in te vinden.
● Voldaan zijn is wat anders dan vol zitten. Je bent voldaan als je hebt gegeten waar je behoefte aan had en ervan hebt genoten. Als je niet voldaan bent na een maaltijd loop je het risico dat je gaat bingen.
● Maak van eten iets positiefs. Zorg voor lekker en voedzaam eten in huis en maak van het koken en eten een leuk moment (bijvoorbeeld met muziek of een moment in de zon).
● Gebruik je eten als manier om gevoelens weg te stoppen? Zorg dan dat je tools hebt om te dealen met je shit (facing your stuff, not stuffing your face) en leer wat jouw triggers hiervoor zijn.

5. Tevredenheid vinden

Pandora zegt: ‘Intuitive living is living the life you want to live, not the one you think you should live’. Tevredenheid speelt daarbij een grote rol. Wat maakt jou tevreden? Wat betekent het voor jou? Ze legt uit dat geluk en tevredenheid verschillen. Geluk is kortstondig en komt uit kleine dingen. Tevredenheid is een dieper, langduriger gevoel wat gebaseerd is op het complete plaatje van je leven. Een aantal factoren spelen hierin een grote rol. Denk aan je gezondheid, je eigenwaarde, de relatie met jezelf, de mensen om je heen, je relatie tot de wereld en… plezier! Het leven is te kort om niet te doen waar je blij van wordt en te genieten.

Bij voeding speelt dit ook een grote rol en het loslaten van negatieve gevoelens rondom eten is daarbij heel belangrijk. Pandora noemt hiervoor de SSS: ‘Slowly, Sensually and Savouring every bite’. Dit vond ik heel mooi.

Ook tevredenheid over je gezondheid is belangrijk. Constant wordt ons verteld dat we gezonder moeten zijn. We moeten deze superfoods kopen, deze workouts doen en deze verzorgingsproducten gebruiken. Dán pas zijn we gezond. Maar de grap is dat we zo gezond zijn als we ons voelen. Dat al die boodschappen ervoor zorgen dat we niet doorhebben hoe gezond we wél zijn. We vergeten wat we al allemaal doen voor onze gezondheid. Ook hierbij speelt tevredenheid dus een rol.

6. Je eigen regels

Voeding is iets voor jezelf. Het is een daad van zelfliefde. Elke keer weer. Vraag jezelf bij elke maaltijd af: waar heb ik behoefte aan? Wat heb ik nodig? Energie? Voeding? Comfort? Maak je eigen regels. Hoe zou je met jezelf omgaan als je verliefd zou zijn op jezelf?

Waar Pandora ook even over vertelt is manifesteren. Dit houdt eigenlijk in dat je kunt creëren wat je wilt. Dat iedereen dat kan, dat je alleen moet leren wat het betekent en hoe je het kunt gebruiken. Je leert wat je wilt manifesteren, je gaat daar naar handelen en je leert vertrouwen dat het op je pad zal komen. Zo bouw je stap voor stap een leven op vol tevredenheid. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, zou ik er een google search op los laten of er een boek over lezen.

Ik hoop dat deze informatie je verder helpt om intuïtiever te leren leven. Haal eruit wat je aanspreekt en laat los waar je niks mee kan. Veel plezier!

Over Tessa

Hoi, mijn naam is Tessa. Ik ben 24 jaar en woon in Amsterdam. Uit eigen ervaring is bij mij de ambitie ontstaan om een platform als Honestli op te richten. Ik heb zelf een aantal dingen meegemaakt en weet daarom hoe belangrijk eerlijkheid en openheid is in het overkomen van veel verschillende problemen en in het verbinden met de mensen om je heen. Ik hoop dat we hier veel verschillende mensen mee kunnen helpen en dat jij daar een van bent!

Heb je vragen over mijn verhaal of wil je iets aan me kwijt? Je kunt me bereiken via e-mail op tessa@honestli.nl of bellen op 020 - 21 01 481

#Boekreview
Overcoming Depersonalisation and Feelings of Unreality
Auteurs: Elaine Hunter, Dawn Baker, Emma Lawrence en Anthony David

Ik wil beginnen met zeggen dat iedereen met een andere achtergrond en andere gevoelens dit artikel leest. Haal eruit wat voor jou werkt, wat jou aanspreekt. Ik ben geen psycholoog. Dit artikel is een samenvatting van het boek.

Informatie

In het boek worden een aantal case studies weergegeven: verschillende mensen die op verschillende manieren last hebben gekregen van depersonalisatie/derealisatie. Zo is er bijvoorbeeld iemand die het van jongs af aan heeft ontwikkeld door een traumatische jeugd. Bij een ander is het getriggerd door een verkeerde ervaring met drugs (in dit geval een combinatie van xtc en wiet, maar ik weet van andere mensen dat alleen het roken van wiet het al kan triggeren). Weer iemand anders ontwikkelt het in combinatie met hoge sociale angst en als een gevolg van pesten. Ik ga een paar omschrijvingen laten zien:

● Het gevoel hebben het leven te bekijken op een tv scherm.
● Het gevoel volledig ‘disconnected’ te zijn van de wereld om je heen, maar ook van je eigen lichaam, emoties en gedachten.
● Het leven en jezelf ervaren als een ‘buitenstaander’ die naar binnen kijkt.
● Het gevoel hebben dat je alle acteert, dat niks echt is. En dat anderen dat ook doen.
● Het kan lijken alsof alles en iedereen een ‘robot’ is, inclusief jijzelf.
● De angst om te ‘verdwijnen’, om op te houden met bestaan.
● De angst om gek te worden, bijvoorbeeld psychotisch of schizofreen.
● Het gevoel hebben niet echt te bestaan.
● Weten wat je zou ‘moeten’ voelen en ervaren als mens op een rationeel niveau, maar het niet kunnen voelen.

Voor de een is het een constante ervaring, voor een ander komt het sporadisch voorbij, bijvoorbeeld bij bepaalde triggers. Tijdens hun herstel omschreven mensen de volgende dingen:
● ‘Flashes’ van de realiteit ervaren, die hoop geven dat je volledig kan herstellen.
● Weten dat andere mensen het leven niet zo ervaren, maar daar soms aan twijfelen (ik denk dat dit vooral het geval is als je het constant ervaart).
● Veel mensen weten niet van het bestaan van deze symptomen en komen er pas (veel te) laat achter waar ze last van hebben (gehad).
● De angst voor de symptomen maakt de symptomen soms erger (een vervelende vicueuze cirkel die soms moeilijk te doorbreken is).

Mensen in het boek omschrijven ook bepaalde angsten die ze ervaarden:

● De angst dat het te zien is aan de buitenkant.
● De angst dat je permanente schade hebt toegebracht aan je hersenen.
● De angst dat de symptomen zullen leiden tot een ernstige psychische stoornis (zoals schizofrenie of psychose).
● De angst dat het nooit meer over zal gaan.
● De angst dat je zult ‘verdwijnen’ in de depersonalisatie.

Ik kan je grotendeels geruststellen als je deze angsten ervaart.
● Je wordt niet gek! Hoe beangstigend en ernstig de symptomen ook kunnen zijn, het leidt niet tot schizofrenie of psychose. Ik raad wel aan om hulp te zoeken, zodat je je kunt laten adviseren en begeleiden door een professional. Een bezoek aan de huisarts kan nooit kwaad en kan je verder helpen.
● Je hebt je hersenen niet permanent beschadigd! De stress en de angst zijn zeker beschadigend voor je hersenen, maar je hersenen zijn geweldig en kunnen zich herstellen. Er is ook geen reden om te geloven dat drugs die het getriggerd hebben je hersenen hebben beschadigd. En dat brengt me bij punt 3:
● Je kunt herstellen! Voor de een zal het langer duren dan voor de ander en ik kan je niet garanderen dat je nooit meer last zult hebben van deze symptomen, maar het gaat zeker over.
● Als het te zien is aan de buitenkant, so what! Wees zo eerlijk mogelijk over hoe je je voelt. Ga even naar de wc als het te erg wordt en zorg voor een goede manier om jezelf gerust te stellen en weer een beetje contact te maken.

Wat ik ook interessant vond om te lezen is dat er uit hersenscans is gebleken dat mensen die depersonalisatie ervaren ook minder activiteit vertonen in de gebieden die verantwoordelijk zijn voor emoties. Dit laat zien dat mensen met depersonalisatie een heel sterk mechanisme hebben ontwikkelt om emoties te onderdrukken. Dit kan door (langdurig) trauma, stress of drugs worden getriggerd.

Het is een overlevingsmechanisme. Het heeft je gered. Maar wat begon als een redding is nu misschien iets geworden wat je leven een stuk moeilijker maakt.

Wat ik er inmiddels over weet is dat het iets is wat veel mensen wel eens een keer mee maken. Door drugs, extreme vermoeidheid, angst of trauma. Vaak is het een symptoom van iets anders. Maar minder mensen hebben er langdurig last van. En wat volgens mij een groot probleem is, is dat mensen niet zo goed weten wat het is en dus niet goed kunnen omschrijven wat ze ervaren. Sommigen hebben misschien niet eens zo het besef dat ze er last van hebben, omdat het normaal voor ze is. Het is dus belangrijk om het bespreekbaar te maken, zodat mensen en hun eventuele behandelaars weten wat er speelt.

De symptomen kunnen elkaar verergeren, wat een vicieuze cirkel kan veroorzaken. Je kunt je zorgen gaan maken over je symptomen, wat de angst vergroot. Het kan ook zo zijn dat het zich zodanig verergert dat je volledig ‘numb’ wordt en zelfs de negatieve emoties als angst, woede en verdriet niet meer kan voelen. Het kan dan zo zijn dat je rationeel weet dat je nog last hebt van deze symptomen, maar dat je ze niet meer kunt voelen omdat je zo ‘disconnected’ bent.

Je wil de vicieuze cirkel doorbreken. De gedachten, patronen, emoties of trauma’s die de symptomen veroorzaken moeten naar buiten worden gebracht. Dat is de allerbelangrijkste eerste stap. Verwoord alles wat er in je leeft. Lees erover. Praat erover. Zoek hulp als je dat nodig hebt.

Oorzaken

In het boek worden een aantal oorzaken genoemd: angst, depressie, ptss, stress, slaapproblemen, alcohol- of drugsproblemen.

Angst

● Meer dan de helft van de mensen die wel eens een paniekaanval heeft gehad, ervaarde depersonalisatie.
● Symptomen van angst zijn bijvoorbeeld duizeligheid, verhoogde hartslag, versnelde adem, denken dat je gek wordt en depersonalisatie.
● De symptomen verergeren vaak doordat er negatieve gedachten bij komen kijken. Bijvoorbeeld: ‘ik ben benauwd, ik stik’. ‘Ik voel me onwerkelijk, ik word gek’. ‘Mijn hart gaat tekeer, ik krijg een hartaanval’.
● De symptomen zijn reacties van je lichaam op vermoedelijk gevaar. Je wordt dus niet gek en je gaat ook niet dood. Het is overleving!

Depressie

● Depressie kan een gevolg zijn van depersonalisatie. Het kan ook een oorzaak zijn. Ze staan los van elkaar, maar gaan wel regelmatig samen.
● Voel je je depressief? Er zijn een aantal dingen die je kunt veranderen om te zorgen dat je je beter gaat voelen: hoe je denkt, hoe je voor je lichaam zorgt, je omgeving, je emoties, je gedrag.
● Je kunt ook een dagboekje bijhouden waarin je opschrijft hoe je je voelt bij elke activiteit. Zo kun je zien wanneer je je beter en slechter voel.
● Probeer eens positieve gedachten in te zetten over jezelf en de wereld om je heen. Ook dit kan weer in de vorm van affirmaties (een bevestigende zin). Bijvoorbeeld: ik ben mooi, ik ben sterk, ik ben waardevol.

(C)PTSS

● In het geval van trauma is dissociatie meestal een manier om te overleven. Het is aangeleerd van jongs af aan of tijdens een traumatische gebeurtenis.
● Het kan er constant zijn of bij bepaalde triggers.
● Hiervoor denk ik dat therapie een hele belangrijke basis is. Je trauma’s verwerken is een manier om je lichaam en hoofd te leren dat het nu veilig is.

Stress

● Je ervaart niet per se meer stress als je depersonalisatie ervaart. Misschien ervaar je het juist wel minder, omdat je niks voelt.
● Stress kan wel een oorzaak zijn van de depersonalisatie.
● Je kan ook hierbij proberen een dagboek bij te houden van je activiteiten en je stress levels. Dit kun je analyseren en kijken onder welke omstandigheden of in welke situaties je veel stress (en depersonalisatie) ervaart. Dit noem je stressors.
● Stress is geen zwakte! Iedereen ervaart stress in meer of mindere mate. Het is belangrijk voor jezelf om te leren waar jij stress ervaart of waar jouw stress vandaan komt.

Slaapproblemen

● Depersonalisatie kan ontstaan door een slaapgebrek. Als je slaapproblemen hebt, worden er een paar tips gegeven:
● Ga pas naar bed als je moe bent.
● Gebruik je slaapkamer alleen om te slapen.
● Sta elke dag rond dezelfde tijd op.
● Doe geen middagdutjes.
● Zorg dat je niet teveel en niet te weinig slaapt.

Drugs- en alcoholproblemen

● Het gebruik van drugs kan depersonalisatie triggeren.
● Een van de bekendste hiervan is (sterke) wiet. Maar bijvoorbeeld tijdens het gebruik van ketamine ervaren mensen ook vaak dissociatieve symptomen.
● Sommige mensen ervaren dat drinken hun symptomen ook verergert (of de kater de volgende dag).
● Let op: je kunt nog steeds herstellen hiervan! Je hebt je hersenen niet permanent beschadigd.

Herstel

Je wilt herstellen, dat weet ik als geen ander. Maar waar begin je? Er zijn een aantal belangrijke tips. Begrijp je symptomen:
● In het boek wordt gebruik gemaakt van de ‘5 P’s’. Deze zijn: Predisposing Factors (je persoonlijkheid, omgeving, gezondheid en cultuur bijv.), Precipitating Factors (de omstandigheden die de depersonalisatie hebben getriggerd), Present Problems (de problemen die je nu ervaart in je leven), Perpetuating Factors (hoe je in het heden omgaat met problemen) en Protective Factors (dingen die je helpen beter te worden of de symptomen te verminderen).
● Vaak is het ook belangrijk om iets verder te kijken dan je neus lang is. Zijn de symptomen bijvoorbeeld getriggerd door drugs? Meestal is de drug alleen een trigger en ligt het probleem een stukje dieper. Wees eerlijk naar jezelf.
● Maak een overzicht van de oorzaken, de symptomen die ervaart (fysiek, mentaal en emotioneel), de angsten die je hebt (en die het misschien nog erger maken) en de dingen die je helpen of het beter maken.

Houd je symptomen bij

Houd eens een paar weken bij wanneer je symptomen erger zijn en wanneer ze minder zijn. Je kunt ze bijvoorbeeld beoordelen op een schaal van 0-10.
● Let op! In het begin kan het zijn dat de symptomen erger lijken omdat je er steeds op moet letten. Je bent misschien gewend jezelf af te leiden. Op de korte termijn is dit even vervelend, maar op de lange termijn gaat het je helpen.
● Je kan het bijhouden per uur of dagdeel (als je symptomen constant zijn). Of je kunt bijhouden wanneer je er last van hebt en wat je op dat moment aan het doen was (als je symptomen komen en gaan).
● Probeer het een aantal weken bij te houden en analyseer daarna je resultaten. Dit kan je zelf doen of met een therapeut.

Contact maken

● Er zijn een heleboel manieren om contact te maken met de wereld. Het is belangrijk te begrijpen dat het voor iedereen anders is. Afhankelijk van je symptomen en de oorzaken ervan heb je verschillende behoeftes. Wees daar eerlijk over en zoek naar de juiste manier voor jou. Zorg voor een aantal simpele oefeningen die je dagelijks kan doen of die je kan gebruiken op momenten dat je het contact verliest. Ik zal een paar voorbeelden geven.
● Gebruik je omgeving. Benoem in je hoofd wat je ziet, ruikt, hoort enzovoort. Dit kan een reminder zijn voor jezelf dat de wereld WEL echt is. Ik weet hoe beangstigend het kan zijn om hier bij stil te moeten staan, maar met oefening kan het beter worden.
● Mindfulness. Waar ben je? Hoe voel je je? Voel je adem. Voel je lichaam. Ik wil hierbij vermelden dat ik weet hoe moeilijk dit kan zijn als je erg last hebt van depersonalisatie. Het kan beangstigend voelen voor je om aanwezig te zijn in het nu als je systeem is getraumatiseerd. Erken het en vertel jezelf dat het nu veilig is.
● Affirmaties. Dit kun je gebruiken om tegen jezelf te praten. Zeg bijvoorbeeld: Ik ben hier in (...). Het is (datum en tijd). Maar ook dingen als: Ik ben niet alleen. Ik word niet gek. De wereld en de mensen om mij heen zijn echt en levend. Zoek waar jij behoefte aan hebt en wat het beste werkt voor jou.
● Objecten. Je kunt een klein object gebruiken (bijvoorbeeld een steen of een stuiterbal) als anker. Je kunt het bij je dragen en op momenten dat je merkt dat je wegtrekt gebruiken om jezelf weer terug te halen. Het kan helpen om iets te gebruiken wat je zintuigen prikkelt

Ontspanning

● Ontspan je spieren. Als je constant in een fight or flight zit, blijft de spanning hoog. Dit gaat je niet helpen bij de depersonalisatie. Probeer bewust je spieren te ontspannen. Als dit heel moeilijk is kun je oefenen elke dag jezelf te masseren of een spierbalsem te gebruiken. Iets kalmerends kan ook helpen (ik gebruik zelf CBD olie).
● Adem. Je lichaam haalt automatisch adem. Je hoeft hier niets voor te doen. Probeer je adem te laten stromen. Een paar keer diep ademen kan ook helpen om je lichaam wat rustiger te maken.
● Mindfulness. Mindfulness is eigenlijk gewaar worden. Opmerken. Bewust zijn. Niks veranderen, maar aanwezig zijn en alles waarnemen. Dit kun je ook proberen toe te passen in je dagelijks leven. Ik wil hier even bij vermelden dat mensen die depersonalisatie ervaren soms denken dat dit niet geschikt voor hen is (ik was hier een van). Ze denken dat je met mindfulness en meditatie je afstand neemt van je gedachten en gevoelens (en je bent al zo losgekoppeld als je dissocieert). Dit is niet het geval. Het gaat om opmerken en accepteren wat er nu gebeurd. Het is niet het enige antwoord, maar een handig hulpmiddel om meer contact te maken en minder strijd in jezelf te ervaren.
● Oefeningen. Er zijn oefening die je kunt doen, zoals een body scan, meditatie of ademhalingsoefeningen.
● Obstakels. Ik wil even duidelijk vermelden dat ontspanning voor sommigen een grote opgave of zelfs een obstakel kan zijn. Ik spreek uit ervaring hierin. Als je getraumatiseerd bent voelt ontspanning als gevaarlijk. Ook kan het naar voelen omdat je in ontspanning wordt geconfronteerd met je eigen gevoelens en gedachten. Of je wordt geconfronteerd met hoe je niet je lichaam voelt. Het is oké, erken het en wees er eerlijk over. Zie het als experiment en kijk wat werkt voor jou.

Begeleiding

● Als je symptomen je leven beheersen kun je hulp zoeken. Begin bij de huisarts. Die kan jou doorverwijzen naar een psycholoog. Een psycholoog kan jou het beste helpen om beter te worden. Wees duidelijk en eerlijk over wat zich in jou afspeelt. Eerlijkheid en openheid zijn hierbij essentieel.
● Ook medicatie kan in sommige gevallen helpen. Zie dit als een noodoplossing. Ook dit kan alleen via je huisarts of een psychiater.
● Ook de hulp van vrienden of familie kan fijn zijn. Zorg dat je met iemand kan praten, dat je steun hebt. Anders is er ook te kijken naar groepstherapie of praatgroepen.

Obstakels

● Negatieve gedachten. Probeer eens op te letten hoe je nadenkt. Wat voor gedachten over jezelf of over je symptomen heb je? Zijn ze waar? Kun je ze veranderen? Probeer jezelf eens te verdedigen alsof je in een rechtszaal zit, als je eigen advocaat.
● Obsessief met je symptomen bezig zijn. Het is belangrijk om je goed bewust te zijn van wat je ervaart, het overzichtelijk te krijgen. Maar pas op dat je niet obsessief ermee bezig bent.
● Zorgen maken. Wat ik een grappige en goede tip vind is om elke dag een vast moment te kiezen wat ze ‘Worry Time’ noemen. Bijvoorbeeld elke dag na het eten een kwartiertje lekker alles eruit te laten en eventueel op te schrijven. Op die manier kan je de rest van de dag alles opschuiven en plan je je ‘zorgenuurtje’ in.
● Middelen. Mijn tip is ook om (tijdelijk) te stoppen met bepaalde middelen. Bijvoorbeeld: alcohol, cafeïne, nicotine en alle soorten drugs. Van anderen heb ik ook begrepen dat het kan helpen om op je suikerinname te letten (omdat dit soms hetzelfde effect kan hebben als cafeïne).

Doelen stellen

Doelen stellen voor herstel. En dan niet het ultieme doel om helemaal van je symptomen af te komen, maar realistische doelen. Ervaar je bijvoorbeeld veel dissociatie als je in een winkel bent? Stel dan als eerste doel om rustig te kunnen winkelen. Zijn er dingen die je niet meer doet of durft vanwege de dissociatie? Schrijf ze op creëer doelen. Werk daar vervolgens stapje voor stapje naartoe.
● Verwoord je doelen in acties in plaats van gevoel. Beantwoord bijvoorbeeld deze vraag: ik zou weten dat mijn depersonalisatie of derealisatie beter was als ik het volgende (weer) kon doen…
● Maak je doelen ‘SMART’. Dit staat voor Specific Measurable Achievable Realistic en Time limited.

De schrijvers van het boek hebben ook een korte video gemaakt waarin vragen worden beantwoord die je hieronder kunt bekijken:

Over Tessa

Hoi, mijn naam is Tessa. Ik ben 24 jaar en woon in Amsterdam. Uit eigen ervaring is bij mij de ambitie ontstaan om een platform als Honestli op te richten. Ik heb zelf een aantal dingen meegemaakt en weet daarom hoe belangrijk eerlijkheid en openheid is in het overkomen van veel verschillende problemen en in het verbinden met de mensen om je heen. Ik hoop dat we hier veel verschillende mensen mee kunnen helpen en dat jij daar een van bent!

Heb je vragen over mijn verhaal of wil je iets aan me kwijt? Je kunt me bereiken via e-mail op tessa@honestli.nl of bellen op 020 - 21 01 481
Er zijn nog geen event reviews geschreven.

Er zijn nog geen expert artikelen geschreven.

Er is nog niet over persoonlijke ontwikkeling geschreven.

Steentje bijdragen?

Met Honestli willen wij meer eerlijkheid en verbinding creëeren. Een plek voor iedereen, wat je ‘invisible wounds’ ook zijn. Wij willen jou horen, zien, steunen en verbinden met anderen. Daarnaast willen we je informeren en inspiratie geven. Hiervoor zijn we hard aan het werk en we kunnen jouw hulp goed gebruiken! Wil je ons helpen? Doneer dan een symbolisch kopje thee (we drinken allebei geen koffie meer). Dankjewel!